Utdrag ur lokala frågesporten ”Knepiga Karlshamnskort” från 2007.

Vad heter gatan/vägen?

Rätt svar och hel bild hittar du allra längst ner på webbplatsen.
************************************************************************

Fika på Christin’s i Karlshamn

Lördagsfika

Kom att tänka på en scen ur TV-serien Solsidan, då Alex var på lasarettet och hans fru skulle föda. Det var lite allmänt oroligt där, men så kom sköterskan, som bröt ordentligt på något utländskt språk, och skulle uppmuntra nervöse Alex i korridoren ungefär så här: ”Du kanske vill ha lite bullfickta?”… För Alex lät det nästan som att hon menade att han kunde få avnjuta en riktigt erotisk stund med henne i väntan på födseln. Han blev stum, osäker och fick inte ur sig något vettigt svar, bara lite småstammande: ”Nja…öh… nej tack?!” Hon envisades och kollade igen: ”Du kan få fickta; kaffe och bulle!” Oj, nu fattade Alex och sken upp: ”Javisst! Ja tack, det tar jag gärna, det ska bli gott!”

”Gå och fika på stan?! Varför det? Det är ju mycket billigare att köpa kaffebrödet på t.ex. City Gross och fika hemma!?”
Ja, så heter det ofta, då det här med att fika kommer på tal bland folk och visst blir det billigare att fixa sin fikastund hemma. Kruxet är att då missar ju de som gillar utefikat det mesta av poängen. Kaffet och kaffebrödet behöver inte vara bättre på utefiket, men det är ju stämningen ute man betalar för; gå en sväng på stan, stanna till på t.ex. Christin i Karlshamn, se lite folk, kanske träffa några förbipasserande man känner, slå några ord med dem och så kanske en sväng till på gågatan innan man drar vidare.
************************************************************************

Bostadsrätt eller hyresrätt?

Drottninggatan i Karlshamn från söder till norr.

Priserna på bostadsrätter stiger och man kan alltså vanligtvis sälja en sådan med bra förtjänst. Har det alltid varit så?

Nja, 1970 köpte vi en 2:a i Prästslätten för 4000:-. Ett par år senare sålde vi den med nöd och näppe för samma belopp. Det blev nu istället en 3:a på Ställverksvägen för 15000:-. Sålde den 1975 för samma belopp, alltså 15000:-. Någon gång på 80-talet berättade våra bekanta, som bodde i Göteborg att det var svårt att över huvud taget bli av med nya bostadsrätter, i alla fall i vissa områden.

Visst stiger normalt värdet på bostadsrätter och hus, t.ex. köpte mina föräldrar en 4:a i Centrumhuset för runt 9000:- 1961. Nu ligger väl prislappen för en sådan på någonstans kring 3-5 miljoner, å andra sidan fick man mycket för 9000:- 1961 jämfört med idag.

Nu är låneränta bara någon eller ett par ynka procent, så det är billigt att låna pengar jämfört med mitten på 70-talet, då räntan låg på runt 10 procent. Vi hade t.o.m. ett litet topplån på banken i den vevan på runt 18%.

Det skiljer ganska mycket på månadsavgiften för bostadsrätter och hyresrätter, dessutom stiger bostadsrätten vanligtvis i värde, men inget är skrivet i sten. Man kan leka med tanken, att man har lånat 2 miljoner till en ny bostadsrätt och så stiger räntan under en tid till 10% igen. Då blir kostnaden för räntan betydligt högre och värdet på bostadsrätten minskar förmodligen. Det kanske t.o.m. varit mer ekonomiskt att låna två miljoner till aktier och skaffat en hyresrätt.

Resonemanget ovan är alls inte något att förlita sig på, bara en fundering med antagande och siffror.
************************************************************************

2:a klass.

”Fröken, min tumme har gått sönder!”

Jag gick i 2:a eller 3:e klass på Sternöskolan i Karlshamn. Denna lektionen hade vi lite fria aktiviteter, så vi fick gå runt i klassrummet och mäta, rita eller vad vi nu ville hålla på med. Längst bak i klassrummet var det plats över för det behövdes inga skolbänkar där.

Jag var i strumpsockarna och fick för mig att ta fart och åka kana på golvet där bakom. Det blev inget glid, så istället blev det tvärstopp på fötterna och jag dök framlänges. Ena handen landade någonstans där golvet och väggen möttes. Tummen kom i kläm på något vis och gick ur led fullständigt. Den pekade rakt ut inifrån handflatan. Jag ropade på fröken, som hette Britta: ”Fröken, min tumme har gått sönder!” och höll upp handen, så att hon såg den, där hon stod. Hon kollade på den och vi sprang upp till sjuksystern. Hon förklarade med en gång, att hon inte kunde göra något åt den, så det blev sjuktransport till lasarettet, där numera istället bl.a. polisstationen är belägen.

Doktorn där provade att dra den rätt, men det gick inte utan vidare. Det hade svullnat upp ordentligt också, så det var tvunget att dra den rätt under narkos. Det där att sövas med eter hade jag hört talas om, då två av mina kamrater tidigare opererats för blindtarmen. ”Jag ska sövas!” gnydde jag, då jag fick beskedet.

Nu var det klart att lägga någon duk, eller vad det var, med eter över mitt ansikte… Nej, det var ingen höjdare. Jag fick bara en liten dos. Man skulle ju räkna sakta också och se hur långt man kom till, innan man slocknade. Normalt var 10–15. Jag hade väl bara fått en liten dos och kom upp till 30-40. Det sista jag sa eller skrek var: ”Ta väck den där tjyva cellstoffen!” och menade då duken med etern.

Doktorn började jobba för att få ordning på tummen. Jag var inte riktigt nersövd utan drömde en fruktansvärd mardröm under tiden han våldförde sig på min lille tumme. Han fick i alla fall ordning på den, jag åkte hem och var ledig från skolan någon dag. Det tog lite tid för smärtan att försvinna.

Som tur är, så har den där etern försvunnet. Jag upplevde det väldans obehagligt. Jag har fått narkos en gång till senare i livet men med modernare medel. Det var skillnad! Den gången slocknade jag på ett ögonblick.

Värt att veta?” Eter är en vätska med den kemiska beteckningen (C2H5)2O.
************************************************************************

8 st tipskuponger för 1, 5 eller 10 veckor.

Dröm om storvinsten

”8 tipskuponger med 8 enkelrader på varje i 10 veckor! Det blir totalt 640 chanser att det ska bli vinst under en sådan period!”

Ja, det är nog ganska lätt att förledas att tro att man har en hyfsad möjligheter till vinst med en sådan insats.

På en tipskupong med 13 matcher finns 3 upphöjt till 13 olika möjligheter, uträknat blir det runt 1,6 miljoner olika möjligheter! 640:1600000=0,0004, alltså 0,04 % chans att ha 13 rätt.

Själv har jag haft samma 12 rader i runt 40 år, alltså 12*52(veckor)*40(år)=runt 25000 rader. 25000:1600000= runt 0,015. Jag har alltså bara ”betat av” runt 1,5% av möjligheterna till 13 rätt. I den takten så tar det runt 2500 år innan jag betat av alla möjligheter… Känns inte som att jag ska bli så gammal…
************************************************************************

Byggd 1967, foto 2018.
Riven 2020.

Torgpaviljongen i Karlshamn förr och nu

1967 byggdes den omdiskuterade torgpaviljongen. Jag hade sommarlov från skolan i Hässleholm och fick då ett praktikantjobb där på 3-4 veckor.

Bygget var nästan klart, då jag började min anställning där. Tidigare, då paviljongen skulle grundläggas, så hade de förmodligen schaktat av hela markbeläggningen av smågatsten och sand med en grävmaskin eller lastare. Gallerskopor kanske inte fanns då. Allt det materialet låg i en jättehög en bit bort på arbetsplatsen. Det var bl.a. min och ytterligare en praktikants arbetsuppgift, att sortera den högen; plocka bort stenen och kärra bort sanden till ett stort hål.

Många kanske inte vet det, men paviljongen innehöll också en stor källare. Där nere var det inrett med flera toaletter både för herrar och damer. Minns, att det kommit någon form av klister på kakelplattorna på toaletterna. Det var en annan mycket tidsödande uppgift för oss att pilla bort det där klistret.

Medan vi satt och pillade med det, så kom ju flera av stadens festprissar ner och skulle pinka på toaletterna. Lite svårt för oss, att upplysa dem om att toaletterna inte ännu var i bruk. Klart som tusan, att de var kissnödiga. Kanske de gamla toaletterna i det vita huset, som låg/legat strax bakom inte längre fanns kvar.

Så fick jag också vara med om min första, vad jag tror, var en taklagsfest. Då bjöds vi in till konditoriet eller en bar andra sidan Kungsgatan. Tror, att konditoriet hette Frans Konditori.

Då paviljongen togs i bruk, så höll det på att bli en mindre katastrof i kiosken, som var inrymd i sydvästra hörnet. Det blev fruktansvärt varmt därinne med så mycket glaspartier. Hon, som stod för kiosken var mycket upprörd, då hon var rädd för att chokladen skulle rinna bort. Det löste sig nog ganska snabbt, men hur vet jag inte.

Anm.: Jag har under årens lopp haft hand om mängder med markarbeten för grundläggning av hus, men ändå aldrig varit intresserad av att bygga några hus.

Värt att veta? Toaletterna i källarplanet stängdes några år efter öppnandet. Tror det berodde på att det blev ett ”tillhåll” därnere.
************************************************************************

Utsikt mot havet från Norje Boke.

Jordens krökning

Ibland kanske man undrar hur långt det är till horisonten man ser, när man är i närheten av havet. Ja, det beror ju på hur högt över havsytan man befinner sig. Ju högre upp det desto längre ser man naturligtvis, givetvis förutsatt att sikten är tillräcklig.
Jag har gjort ett räkneexempel på bilden här nedan. Där har gubben ögonen två meter över havsytan och jordradien är runt 6371 km.
Det är egentligen en ganska enkel ekvation, men det gäller att hålla tungan rätt i mun när det gäller att hålla reda på alla siffrorna och kommatecknet för decimalerna!
Svaret blir, som synes på uträkningen, runt 5,0 km.

Naturligtvis kan beräkningssättet användas också för andra höjder över havet.

Uträkningen avrundad till två decimaler. Zooma uträkningen vid behov.


***********************************************************************

”Man och kvinna”.

Kärlek och kärleksakt

Änderna på bilden ovan ser ut att må bra. De har förmodligen tillgång till allt på Maslows behovstrappa nivå 1, den viktigaste. På den nivån ingår bl.a. sex, vilket alltså är ett grundläggande behov.

Nu finns det ju en väldig massa människor, som inte utan vidare har tillgång till en partner. Mat, dricka, sömn ingår också i nivå 1, men det brukar inte vara några problem att lösa… men det där med sex, hur löser hen det?

Skippa det helt enkelt? Nja, det är nog inte så lätt som det låter.

Det låter så fult och förnedrande att kolla på porr precis som att det bara är ett ytterst fåtal udda människor som kollar på sådant. Men då kommer frågan: Det finns idag så otroligt mycket porr av nästan alla slag på Internet. 5-6 knapptryckningar(kanske mindre) på tangentbordet, så har man tillgång till det mesta. Är det bara udda människor, som är inne på sådana sajter? Det tror jag inte ett dugg på för vem/vilka skulle vilja jobba och försöka tjäna pengar i den branschen för att tillfredsställa ett fåtal individer. Nej, de sidorna besöks nog av de flesta även om få vill tillstå det. Porren kan trigga igång sexlusten för att med den tillfredsställa sig… men ändå inte bli riktigt tillfredsställd.

Någon gång köpa tillfredsställelse av en av motsatt kön? ”Köpa sex av en hora eller gigolo?! Nej, fy på sig!” Det är absolut förbjudet och kan medföra kännbart straff. Om hen däremot kunde få sin lusta tillfredsställd på någon form av vårdavdelning på lasarettet av en ”erotikängel” eller ”kärlekssamarit”, så kanske det skulle låta betydligt bättre?

************************************************************************

Bellevueparken, foto 2018.

En vanlig kväll i Bellevueparken i Karlshamn på 60-talet

Bellevueparken, ja. Det sas bara ”parken”, alla visste vad man menade. Tror att parken upplevde en storhetstid på 60- talet. En som hette Kjell höll i trådarna. Många berömda artister, som t.ex. Duke Ellington och Paul Anka uppträdde där. Dessutom många kända svenska sångare/sångerskor.

Det var alltid dans på båda banorna; ”Gamla” där nere och ”Nya” där uppe. I ett par öppna byggnader rakt ovanför gamla dansbanan fanns korvstånd, lotterihjul, skjutbana och ett pokerbord. Det sköttes alltid av en man, som hette Sten. På vintern körde han pokerbordet inne på ”gamla” i ena hörnan.

Då det var uppträde omkring klockan nio på kvällen, så skulle de allra flesta halvspringa ner till stora scenen för att få bra platser. Själv var jag inte så begeistrad i att titta på några framträdanden. Jag föredrog istället att spela lite poker. Varför vet jag inte, men jag brukade ha ganska bra flyt på mina kort och tror nog att det nästan alltid gick ihop sig för mig.

De hade faktiskt också radiobilar där en lång period. Banan låg till vänster innan gamla dansbanan. Jovisst, det kunde väl bli någon körning där också i en paus, i alla fall vid de första besöken i parken.

Det var nästan alltid grabbarna, som bjöd upp till dans även om det började bli vanligt också med ”demokratisk”. Tjejerna stod mest i bredd och i ett par, tre ”lager” bakom varandra. Så kunde gossarna gå längs leden, kolla lite allmänt eller kanske leta efter någon favorit bland damerna.

Kvart över midnatt spelade orkestrarna en liten trudelutt som förkunnade, att nu var det ”damernas tre danser”. Då blev det pojkarnas tur att snygga till sig lite och ställa sig tillrätta. Vissa damer hade sätt ut sin kavaljer och kom med raska steg till sin ”drömprins” innan någon annan hann före. Om man fick första damernas, så låg man verkligen bra till. Det var då så gott som klart att man i alla fall hade sällskap hemåt eller bestämde något för någon dag framöver.

Efter damernas, så skulle motsvarande dans ”besvaras” av männen. Sen en ny trudelutt och ”sista dansen” avslutade kvällen.

Nu hade ”Folkes” korvstånd på torget laddat upp ordentligt. Det blev lång kö där, då alla hungriga skulle ha lite nattmat innan det var dags ”att krypa ner i dunet” för att sova… eller vad de nu skulle ha för sig…

Anm.: De här ”kasedanserna” dog efterhand ut där. Lite märkligt, att ställen som Belganet och Eringsboda ute i skogen fotfarande kan dra fulla hus.
************************************************************************

Strandhugg Norje Havsbad.

Annorlunda catamaransegling

På 80-talet hade jag en Topcat-catamaran. En sådan ansågs nog då ganska häftig och visst gick det undan när väderförhållandena var de rätta.
På sista tiden har det kommit ”foiler”-utrustade jollar, catamaraner och surfbrädor. En foiler sänks ner ungefär som ett centerbord, men längst ner är det vinklat och funkar där som en vinge. Då båten kommit upp i tillräcklig fart lyfter foilern hela ekipaget någon halvmeter över vattenytan och skroven är inte i vattnet över huvud taget längre. Känns inte riktigt som egentlig segling utan mer som lite ”fusk”…
Kolla t.ex. youtubeinlägget nedan (klicka på ”tillbakapilen” när du sett klart eller vill bryta och komma tillbaka till ”Lite ditt och datt för nästan vem som helst):
https://www.youtube.com/watch?v=iJEN4yktEHc
***********************************************************************

Stensättning på Karlshamns torg.

Bågformad stensättning

Bilden visar en yta smågatsten på Karlshamns torg. Många tror kanske att de satts i bågar bara för att det ska vara snyggt. Nej, det beror på att stenarna inte är riktigt lika stora. De största sätts mitt i bågen och ”bygger” med hela sin sida, de minsta längst från bågens mitt och är då vridna så att de på så sätt bygger med sin diagonal ungefär lika mycket som de stora bygger med sin sida. Om alla stenarna vore lika stora så skulle bågarna dö ut om man inte lämnar större kilformade fogar längst ut från bågens mitt. Hoppas att jag uttryckt mig förståeligt.
***********************************************************************

Närmast kameran 2-4 svarta stenar.

Märkliga stenar utanför Stensnäs, Karlshamns kommun

Kusten har många helt vanliga stenar, men varför är dessa närmast i bild svarta och gropiga? Jag såg dem som barn vid en båtfärd redan på 50-talet och ingen tycktes då veta varför det låg sådana stenar där. I sommar bestämde jag mig för att ”gå till botten” med frågan.

Min gode vän som känner till Pukavik ville också ha svar, så det blev en båtfärd med kamera och diverse utrustning. Här nedan finns några bilder på hur de ser ut:

SGU:s karta med diabasen markerad. Den svartstreckade linjen markerar spricka i jordskorpan. Där i vattnet ungefär utanför diabasmarkeringen ligger stenarna.


Vi uppskattade de största till mellan 4 och 8 m3. De var inte magnetiska och innehöll inte något järn; magneten gjorde i alla fall inget utslag och inget säkert utslag på kompassnålen heller. Många stenar låg under vattenytan och de låg i någorlunda norr-sydlig riktning. Hela området var 50-80 meter långt och 15-20 meter brett. Stenarna under vattnet var beväxta, så det gick inte att se hur de såg ut, men troligtvis samma sorts sten även där.

Jag tog kontakt med SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, i Uppsala. De påstod att det antagligen var bergarten diabas och växtlighet hade eroderat ner groparna. Jag tvivlade på att det var diabas för det syntes inte någon sådan i området och också på att växtlighet hade orsakat dessa gropar.

De skickade mig en karta, där det tydligt framgår att det faktiskt finns en diabasgång i området.

Trots ett par mail oss emellan, så fick jag inte riktig kläm på det hela ändå och jag föreslog att jag kunde åka ner till deras kontor i Lund och ta alla bilderna och en provbit, som vi huggit bort, med mig. De tyckte det var en bra ide’ och jag fick tips om vilka där jag kunde kontakta. Kanske de börjat tröttna på mig…

Vi hade ändå tänkt göra en dagsutflykt till bl.a. Lund och också ta en sväng till Stenshuvud, så det fanns ingen anledning att backa ur.

I Lund blev det en dryg halvtimmes samtal med en mycket kunnig och trevlig geolog och jag gick därifrån med alla frågetecken uträtade. Ungefär det här berättade han:

  • Bergarten är diabas och runt 900 miljoner år gammal.
  • Blocken är korttransporterade eller ligger i anslutning till en N–S-ligt orienterad diabasgång. Gången finns ytligt vid kusten söder om Stensnäs. I anslutning till gången finns också en parallellt orienterad sprickzon.
  • Blocken kan ha flyttats en kort sträcka i samband istiden eller i samband tjock havsis i under historiska kalla perioder efter senaste istiden. De kan också vara kärnblock som ligger direkt ovanpå gången. Den tillhörande sprickzonen kan ha resulterat i att diabasgången är kraftigt uppsprucken, vilket skapar förutsättningar för att kärnblock bildas genom att omgivande mer uppsprucken diabas eroderats bort. Jag bedömer att de lösa blocken sannolikt är erosionsrester (block) som ligger ovanpå gången.
  • Den gropiga texturen på blocken bedömer jag beror på s.k. bioerosion från sjögräs, tång etc. som vuxit på blocken. Eftersom diabasen är relativt lättvittrad p.g.a. hög andel kloritmineral och oregelbunden kristallstorlek påverkas bergarten relativt lätt av urlakning och vittring. Även organismer som ex. musslor kan skapa liknande strukturer. I ditt fall bedömer jag dock det mest sannolikt att det är skapat av vattenväxter.
  • Eftersom en del block idag ligger ovanför vattenlinjen (även vid högvatten) är det sannolikt att en hel del av groparna är bildade när havsnivån var högre.
  • Det är svårt att säga hur gamla groparna är men sannolikt relativt unga, åtminstone yngre än senaste istiden.
  • Geologen berättade också att diabas innehåller ofta ämnen som växter gillar. Det har till och med diskuterats att bryta diabas och mala ner det till gödning.

Så, nu har jag berättat det mesta jag vet om de där stenarna. Hoppas du tyckt att i alla fall något av det var intressant.

***********************************************************************

Borggården. Foto 2017.

Besök i Stockholm på 50-talet

Året var 1951 och jag var en liten gosse på knappt 4 år. Det var min första ”riktiga” semesterresa och vi hade kommit upp till Stockholm. Två av våra släktingar var också med på resan. På 50-talet kunde man hyra en ”lots” där. Då behövde man inte köra själv, för det var ju svårt att hitta i en så stor stad. För oss så var det en ung man, som uthyrningsföretaget hade skickat för att köra oss runt. Han körde oss dit vi ville och far lät han ha bilen på kvällarna, så att han kunde köra hem då. Vad far och mor förstod senare, så körde vår unge lots lite mer på sin lediga kvällstid än det som var överenskommet, men det fick de ta.

Eftersom min far var fastighetsmäklare, så blev det ofta prat om hus i vår umgängeskrets. Bekanta blev nyfikna, om de sett en annons i någon tidning där hemma och undrade lite om pris och det ena med det andra. Samma om de själva hade hus, så ville de ju veta vad det kunde vara värt vid en eventuell försäljning.

Nu hade vi kommit till kungliga slottet och stod på borggården. ”Huspratet” råkade komma igång och vår manliga släkting skojade med far och frågade om han inte skulle byta ut vårt hus på Drottninggatan 110 där hemma mot slottet. Jag stod bredvid och lyssnade på deras samtal. Det blev några fraser och dösnack fram och tillbaka dem emellan. Jag började bli lite fundersam och ville fråga far om det jag hade hjärtat. Jag drog därför honom i kavajen ett par gånger, bröt deras samtal och frågade lite oroligt: ”Far, far! Du byter väl inte bort vårt hus hemma mot detta stora räliga!?”

Nej, det blev inget byte och så fick jag lugn och ro för det…

Värt att veta?” Stockholm Slott är ritat av Nicodemus Tessin d.y. Det togs i bruk 1754. Slottet har (2009) 1 430 rum varav 660 med fönster och är hela 42 000 m2 stort. Det bevakas av högvakten.
***********************************************************************

Löven på träden

Först en historia jag hörde på sent 50-tal berättad av min far, då det var betydligt religiösare i kyrkorna och prästernas sätt att predika på högmässan på söndagarna:
Klockaren hade slagit vad med prästen om att han inte skulle våga säga ”falleralla” under söndagspredikan. Ordet ingår i refrängen av Den Glade Vandraren som Alice Babs sjöng.
Det här var knepigt värre för prästen, som lade pannan i djupa veck, då han funderade kvällen innan predikan. Hur som helst, söndagen kom, det var höst, prästen hade börjat sin predikan och efter en stund styrt in den på hösten och vad som händer i naturen då och så här löd hans förkunnelse: ”Hösten är här, all växtlighet stannar av, på träden faller först ett löv, sen några till och så ”faller-alla”.”
En sådan här historia hade nog inte riktigt gått hem i dagens samhälle.

Nog om prästen och klockaren. Vanligtvis så ser man ju bara träden och det är inte mer med det. Men då man ger sig tid att stanna upp fem minuter och verkligen tänker igenom vad som händer under ett år. Hur trädet är helt bart från löv på förvåren, så kommer värmen, små, små gröna prickar syns, antydningar att löv håller på att skapas och så vecklas de ut till full storlek, tusentals gröna blad på varje större träd. Det går runt 4-5 månader och så börjar de tappa sin sommarfärg, något löv faller till marken, några följer efter och så ”faller alla”. På vintern är det vila och så frampå våren året efter börjar samma procedur igen… år efter år.
************************************************************************

Drottninggatan 110 är det gröna huset med bruten takstol.

Är det havsutsikt från 3:e våningen på Drottninggatan 110 i Karlshamn?

Jag ringde upp hyresgästen där och frågade, men svaret lät inte helt säkert, så kommunens mätningskontor blev nästa kontakt. De erbjöd mig en planritning, koordinatlista för Drottninggatan med plushöjder på angivna punkter och två linjer på planritningen, som visade sikten i sidled från västra gavelfönstret och takfönstret ut mot Drottninggatan. Nu hade jag tillräckligt med data för att kunna upprätta en profilritning från Drottninggatan 110 och hela vägen ut till gatans förlängning till pirens kant vid Högskolan. En sådan ritning har av praktiska skäl som regel en längdskala och en höjdskala. Jag valde 1:5000 resp. 1:100.

Min kamera med zoom kom till användning. Från korsningen med Lotsgatan och kameran strax över gatsten där, så var huset synligt i fjärran på fotot.

Ute på piren var det värre. Då var jag för lågt med kameran för Lotsgatans korsning med Drottninggatan var för hög. Jag gjorde försök med att fästa kameran i toppen på min avvägningsstång, 4 m, förbereda kameran med självutlösaren på 10 sekunder och sedan snabbt som attan lyfta upp stången och då hålla den så stilla som möjligt. Jag hade inte riktigt koll på inställningarna, så det blev inget vidare resultat. Jag lade ner de försöken.

Inget att be för. Jag tog förnyad kontakt med hyresgästen och erbjöd honom en liten ersättning, om han ville prova att ta några foton där uppifrån. Han godtog förslaget och jag lämnade min kamera i hans brevlåda.

Att fotografera genom hela Drottninggatan, i detta fallet runt 1700 m, har sina svårigheter; allmänna sikten, solljusets inverkan, dagsljuset på korsningen med Lotsgatan, människor och bilar på gatan. Bilderna togs då träden var avlövade, annars hade det varit meningslöst att bara försöka. Jag vill minnas att också ev. ”sommarflaggor”, alternativt julgirlanger tvärs över Drottninggatan kunde skymma sikten, där gatan är låg i siktlinjen. Jag ville givetvis inte störa hyresgästen och hans familj med mina tankar mer än absolut nödvändigt för det är mycket som ska stämma, så jag fick vara nöjd om han över huvud taget fick något bra fototillfälle och kunde alltså inte begära några perfekta bilder.

Oavsett om jag kunde erhålla ett foto från våningen där den eventuella havsutsikten syntes eller ej, så ville jag ändå ta foto från piren och norrut. Enligt min profilritning skulle man kunna ta foto på våningen om man kom upp omkring 4 – 5 m.

Enligt profilritningen så går siktlinjen ungefär 1,5 m över korsningen med Kyrkogatan. Därför ställde jag mig i den korsningen och tog ett foto på havet från den höjden. Där såg jag havet, så då borde man se det också från huset, om det inte strular med sikten i sidled. Hur som helst, så ville jag ändå ha ett foto från piren och norrut med del av huset i fjärran, så jag kontaktade ett företag med drönare. Han tyckte att det var en kul grej och skulle återkomma.

Det började dra ut på tiden och jag ville komma till avslut. Hyresgästen jobbar i restaurangbranschen och det är ju inte så lätt att invänta ett lämplig tidpunkt för fotografering, men jag fick till slut några foton av honom, som fick duga.

Företaget med drönaren var visst upptaget med annat en tid framöver, så jag beslöt att läsa på lite mer om inställningar på min kamera och göra ett nytt försök på piren. Den här gången gick det bättre; först 4 m högt någon meter från högskolans östra vägg och sedan i ”gatumitt”; Drottninggatans förlängning. Samma procedur upprepades, men denna gången höll jag upp stången en meter, så bilder kunde tas på 5 m:s höjd också. Jag var nöjd och packade ihop grejerna. Sikten blev lite bättre med kameran intill högskolan p.g.a. att Drottninggatan i tvärled lutar ganska mycket neråt mot väster i korsningen med Lotsgatan.

Ett annat problem var att mäta hur högt upp på huset fönstren på 3:e våningen var. Ur mätningskontorets uppgifter kunde jag räkna fram markhöjden och därifrån kalkylera med hussockel, våningshöjder och bjälklagstjocklekar uppåt i våningarna, men det kändes lite osäkert, så jag gjorde två mätningar:
Jag satte upp mitt avvägningsinstrument(egentligen ett ”vattenpass” med kikare) på 1,5 m höjd i korsningen med Vinkelgatan, där jag visste plushöjden på gatan. Riktade kikaren först mot söder och det horisontella hårkorset låg en liten bit över gatstenen. Vände instrumentet mot norr och hårkorset träffade då fönsterblecken på 2:a våningen på det gröna huset, Drottninggatan 110.
Jag erbjöd vidare ett av mina barnbarn några kronor, snabba pengar, för ett litet jobb. Vi körde till huset. I södra gavelns förlängning ut på trottoaren på Drottninggatan höll han upp min avvägningsstång, 4 m, förlängd med en käpp på 1,5 m, alltså totalt 5,5 m. Längst upp försedd med en horisontell trälist. Själv stod jag på husets västra långsidas förlängning söderut utanför tomten med ett vattenpass. Höll upp det i våg och kunde då se var på huset som var i vattring med trälisten. Båda de här kontrollerna stämde förvånansvärt bra med mina tidigare beräkningar.

Eventuella siktlinjen går i havet en bra bit utanför piren. Jag gjorde därför en beräkning på var ungefär den borde träffa havsytan.

Funderade också på om jordytans krökning kunde ha betydelse för siktlinjen. Googlade och hittade något ställe, där det stod att om man har ögonen 2 m över vattenytan, så blir horisonten 5 km bort. Enligt profilritningen, så är siktlinjen ungefär 7 m upp, så det behövde jag inte oroa mig för. Jag har nyligen själv räknat på det och visar beräkningen längre upp här på sidan och fått samma resultat.

Här följer nu en bildserie. Den börjar från norr, ”blickar” bakåt och går mot söder och havet. Där vänder den vid havet, går mot norr igen,”blickar” bakåt, kommer längre och längre norrut från havet och man kan följa ända upp till …!
Tips! Zooma upp och jämför bilder, där det behövs.
Och resultatet? Titta på bilderna och bedöm själva. Jag är klar med min bedömning…

Huset syns fortfarande tydligt från gatans västra sida.

Kameran för lågt. Inget hus synligt.
Höjd 4 m. Kameran intill vägg. Den gröna gaveln och det röda taket skymtar.
Höjd 4 m. Kameran i vägmitt. Sidan på takfönstret(homejan) skymtar som ljus prick(?)
Höjd 5 m. Kameran i vägmitt. Sidan på takfönstret(homejan) skymtar som ljus prick nu något högre upp(?).
Havsutsikt vid högskolan.
Strax söder om korsning med Vinkelgatan.
Korsning med Vinkelgatan.
Jämför fotot med det från Kyrkogatan avseende korsningen Lotsgatan och horisonten.

Här nedan är profilritningen. Södra gavelns husliv till vänster och detalj av våningarna snett upp till höger. Att profilen ser ovanligt backig ut beror på att det är olika längd- och höjdskalor.

Hur i hela friden kan en vanligtvis någorlunda normal människa få för sig att lägga ner all denna energi på en sådan här ”skitsak”?… Å andra sidan, så kan man ju också fråga sig varför många lägger pussel, löser korsord, ser på TV-sport och mycket annat också.

************************************************************************

Rätt svar till bildfrågan överst på webbplatsen: Genvägen.
************************************************************************

Hoppas att du hittat lite intressant att kolla här på ”Ditt och datt för kanske vem som helst”.

Jeppe Andersson
Tegelmästarevägen 2
374 51 Asarum
Tel. 0708-253545
epost: jeppe.a@telia.com
Webbsida: jeppese.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s